Červen na zahrádce...

8. července 2016 v 15:07 | Bichlička |  KNIŽNÍ VYKECÁVAČKA
Ahoj všem,

červen byl hodně pracovně nabitý, a tak jsem nestíhala moc točit "Červen na zahrádce". Jenže zrovna červen je plný nápadů a tvoření z darů přírody, a tak vám recepty sepíši alespoň formou článku, který bude tvořit doprovod drobnému video spotu :)


Snad se vám něco zalíbí a inspiruje :)

Tak tedy:

Hned jako první jsem byla na květu bezu. Miluji bezovou šťávu a řekněme si upřímně, pokud chcete koupit nějakou kvalitní, pak sáhnete docela hluboko do kapsy. A přitom její výroba je jednoduchá a rychlá.

Návod na domácí bezovou šťávu:

12-15 květenství bezu
2 litry převařené vychladlé vody
1 kg cukru (v receptu jsou 2 kila, ale já vždy dávám míň)
šťáva ze 4 citronů

Postup: Lehce oprané květy namočíme do vychladlé převařené vody a necháme odstát 24 hodin. Vodu si scedíme, mírně zahřejeme v hrnci, přidáme cukr a citornovou šťávu a mícháme do rozpuštění.Já za sebe dávám vždy přednost přípravě bez varu, protože si "neodvaříte" všechny účinné látky.
A pak už jen plníte předpřipravené láhve, zátkujete a podle chuti popíjíte.
My tento sirup pijeme ředěný s vodou (dá se přidat i máta), ale v zimě se dá přidávat i do čaje místo sladidla.
Tento recept jsem přejala, a lehce poupravila podle naší chuti, z úžasné knížky Bylinky pro děti a maminky.

A u šťáv jsem zůstala i nadále. Červen je dobou počátku sklizně červeného rybízu, a těch kuliček je vždy tolik, že kromě tradičních marmelád (které u nás zrovna nehrají prim) zkouším i jiné pochutiny - třeba rybízovou šťávu(ale řekněme si upřímně, je to patlačka a rybíz mám až na zdi :D ).

Návod na domácí rybízovou šťávu:

Omyté plody rybízu omyjeme a odšťavíme (já mixuji tyčákem a přes plátýnko proždímám).
Zvážíme šťávu a přídáme stejný díl cukru (já opět dávám míň). Přidáme šťávu z jednoho citronu a dolejeme trochou vody.
Rybíz má spoustu přírodního pektinu, takže pokud nepřidáte vodu, šťává vám po zchladnutí ztuhne do želé :) Ale i to se dá využít.
A pak jen plníme do láhví a zase můžeme v klidu popíjet a pochutnávat si.

A pokud i přes marmeládování a šťávy máte rybízu nadbytek, šup s ním do mražáku a koncem léta z něj připravíme domácí pečený čaj.

A pak tu byla jedna obří zásoba jahod a třešní.
Z jahod jsem udělala vše možné - koktejl, domácí zmrzlinu, marmeládu i pár sáčků do mrazu na horší časy.
Z třešní jsem kromě marmelády ale zkusila jednu novinku (a hned výýýbornou novinku) - brownies s třešňovým přelivem.
Recept jsem přejala z kouzelné kuchařky Recepty z farmářského trhu, II. díl (na kterou jsem jen tak mimochodem dělala i recenzi na začátku svého blogování - mrknout se můžete ZDE).

Recept na brownies s třešňovým přelivem:

Těsto:
200 g cukru krupice
125 g změklého másla
100 g kvalitní čokolády na vaření (my používáme jedině Fin caré z Lidlu)
75 g hladké mouky
50g kakaa holandského typu
2 vejce
2 lžíce teplého mléka
1 lžička prášku do pečiva

Na třešňovou polevu:
1 kg třešní nebo višní
100 g cukru krupice

Návod: Vypeckované třešně vložte do kastrolku s trochou vody (cca 100 ml) a s cukrem a přiveďte k varu. Míchejte dokud se cukr nerozpustí a dále ještě asi 10 minut do změknutí třešní.
Odeberte cedníčkem třešně a šťávu z třešní ještě lehce povařte, aby se odpařila přebytečná voda a šťáva zhoustla. pak vraťte třešně a přeliv je hotov :)
A pak šup na těsto - Máslo s cukrem ušlehejte a postupně přidávejte vejce a kakao. V mléce rozpusťte čokoládu (můžete v mikrovlnce) a přidejte do těsta. Na závěr mouku a prdopeč a brownies může jít do trouby. Pečeme cca 25 - 30 minut.
K podávání vždy třešně ohřejeme a poléváme nakrájený dezert - je to skvělé, nedusivé a čokoládové :) Co víc si přát.

A poslední plodina, kterou jsem vám tu chtěla ukázat je můj milovaný domácí špenát. Dají se z něj dělat divy (klidně i zeleninový koktejl), ale já tentokrát zvolila slaný koláč. Je vynikající -recept jsem tak trochu zkombinovala ze dvou kuchařek - opět z Receptů z farmářského trhu, Menu podle Koko a podle mojí fantazie (takže skoro jako Láďa Hruška v praxi, fuj :D :D )

Návod na špenátový kish:

Náplň:
150 g tvrdého sýra typu ementál
150 g na drobno nakrájené šunky nebo slaniny
plné hrsti listového čerstvého špenátu
1 kelímek smetany na šlehání
3 vejce
1 jarní cibulka
1 lžička soli, pepř a bylinky dle chuti (já dala tymián)

Jdeme na to: Použila jsem koupené listové těsto, které stačí jen vyválet a vymačkat na plech. Vejce jsem rozšlehala ve smetaně a nalila na těsto. Potom jsem nasypala všechny ostatní ingredience a jako poslední vrstvu sýra.
Pečeme v troubě na 180°po dobu asi 30 minut.

Tak a to by bylo pro dnešek vše. Vím, že je to dost nestandardní článek tohoto blogu, ale věřím, že trocha inspirace v jiném směru neuškodí :)
Určitě zkuste udělat nějaký domácí produkt a uvidíte, že jeho chu´t vás dvojnásobně potěší, protože za ní stojí vaše píle a odhodlání.
Tak zase v červenci s další várkou nápadu.

A co jste v červnu vytvořili a zpracovali vy?

google6fd95bfeb02ac70b.html
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Andrea Andrea | Web | 9. července 2016 v 15:31 | Reagovat

Díky za tipy...

2 Bichlička Bichlička | Web | 10. července 2016 v 12:38 | Reagovat

[1]: neni zac :-)

3 rachel roo rachel roo | Web | 11. července 2016 v 22:40 | Reagovat

awww jak ja vam vsem ty zahradky zavidim <3

4 Jana Jana | 17. července 2016 v 17:06 | Reagovat

Dekuji za skvele recepty, rybizovou stavu vzdy delavala ma babicka a byla opravdu uzasna :-)

5 Bichlička Bichlička | 18. července 2016 v 10:40 | Reagovat

[3]: já jí závidím svému tatíkovi - na druhou stranu on na ní kašle a obdělávám si jí sama. Jen tam vždycky naběhnu jako nálet jednou za týden a pak mi je zle z přepracování :D

[4]: rybízová šťáva je stálice - jen moje malé cácroky jí nemají rády, protože je nakyslá :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama